“Op een dag zat ik op kantoor, alle mensen waren aan het werk en een grote klant wilde meer producten afnemen. Toen dacht ik: dat is geweldig, alleen moet ik wel zorgen dat mijn organisatie klaar is voor deze groei. En er moeten meer goede klanten komen, zodat de onderlinge afhankelijkheid klopt.“
Dit was het moment waarop Paul Klomp (40) serieus ging nadenken over een andere toekomst voor zijn bedrijf Natural Cosmetics Holland in Beverwijk. Paul voelde de toenemende organisatorische en financiële druk. Want een steeds groter wordend bedrijf leiden was eigenlijk niet wat hij wilde. “Ik ben meer van het creatief denken, kleinschalig bezig zijn en gas geven”, zegt hij. “Maar bij NC Holland waren we in 2 tot 3 jaar gegroeid naar 50 personeelsleden. En eigenlijk moesten we al naar de 70. Daar had ik niet zo’n zin in. Daarbij kwam: ik kan goed van niets iets moois maken, maar in een groter en doorgroeiend bedrijf ligt niet mijn kracht.
Professionaliseringsslag
NC Holland maakt duurzame cosmetica. En het heeft een eigen cosmeticamerk, We Love the Planet. Was misschien alleen verkoop van We Love the Planet genoeg om de financiële risico’s af te dekken? Al snel bleek dat verkoop van NC Holland én We Love the Planet het beste was. Paul had al contact gelegd met enkele partijen toen Karmijn belde. “Dat telefoontje kwam op het juiste moment. Er was meteen een klik. Een van de grote positieve punten vind ik dat Karmijn van vrouwen is en dat er aandacht is voor vrouwen in het management van bedrijven. Zo was mijn compagnon bij NC Holland een vrouw. Zij is helemaal uitgekocht, maar Karmijn heeft gezorgd voor 2 nieuwe vrouwelijke directieleden. Wat ik ook prettig vind is dat het bij Karmijn niet zo zakelijk is, het gaat allemaal op een vrij natuurlijke manier.”
Andere mensen toelaten om uiteindelijk het bedrijf uit handen te geven, vond Paul niet heel moeilijk. Hij was niet te emotioneel betrokken. Hij zag dat hij de problemen niet kon oplossen. “Die professionaliseringsslag maken, daar ligt niet mijn kwaliteit, niet mijn kracht. Voor de buy-and-buildstrategie waar Karmijn nu mee bezig is had ik zelf de mogelijkheden niet. Wat ik ingewikkelder vond waren alle vragen die op me afkwamen en allerlei processen die in gang werden gezet. Karmijn vroeg steeds: hoe zit dit en hoe zit dat? Dan moest ik vaak zeggen: niet over nagedacht, niet gedaan. Begrotingen voor het volgende jaar? Die hadden we niet. Wij keken gewoon achteraf hoe het was verlopen. Was het goed gegaan, dan gingen we zo door en was het niet goed gegaan, dan pasten we het aan. Maar we dachten niet na over hoe het over 12 maanden zou draaien. Dat is met Karmijn nu wel anders.”
Bij voorbaat jeuk
Het due diligence-onderzoek, waarbij mensen van buiten kijken naar de economische, juridische, fiscale en financiële staat van het bedrijf, was iets waar Paul bij voorbaat al jeuk van kreeg. “Ook omdat anderen jou als ondernemer vertellen wat zij vinden dat je bedrijf waard is. En je vindt zelf natuurlijk altijd dat je bedrijf meer waard is”, lacht hij. “Maar ik heb er enorm veel van geleerd. Het is belangrijk om vast te blijven houden aan het doel dat je wilt bereiken. Wij hebben echt op het punt gestaan om de boel af te blazen. Er stond een mail klaar aan Karmijn, waarin we zeiden: we stoppen ermee. Ik ben blij dat we het niet gedaan hebben. Ik zou tegen andere ondernemers willen zeggen: het due diligence-onderzoek is maar tijdelijk. De stip aan de horizon, die moet je vasthouden. Want als je vanuit emotie gaat reageren, dan ontploft de deal en daar heeft niemand wat aan.”
Sinds de verkoop van de meerderheid van zijn bedrijf aan Karmijn is Paul stille aandeelhouder met een belang van 18%. Hij heeft na de overdracht in april 2023 nog een paar maanden op kantoor gezeten en toen zijn boeltje gepakt. “Je moet in het bedrijf niet te lang blijven hangen”, vindt hij. “Voor je het weet krijg je discussie met het personeel over wat er met jou nog is afgesproken. Daar moet je heel snel van weggaan. Wel vind ik het belangrijk dat er naar me geluisterd wordt. En dat gebeurt ook. De directieleden vragen mij om advies en ik help waar ik kan. Aan de andere kant ben ik me ook bewust dat ik een kleine aandeelhouder ben en dat als Karmijn linksom wil en ik rechtsom, zij doorslaggevend zijn.”
Hobby
En wat doet hij nu verder nog? Zeker niet duimendraaien. Deze rasondernemer die op zijn 17e zijn eerste bedrijf startte en nog nooit in loondienst is geweest, houdt zich wat meer bezig met zijn andere bedrijven, waaronder een vakantiepark en 2 padelcentra. “Dat ondernemende zit aan mijn moeders kant in de familie. Mijn opa is ondernemer, mijn oom is ondernemer en mijn moeder is ondernemer geweest. Ik zie het als een leuke manier van geld verdienen, het is gewoon mijn hobby.”