"Wij geloven in de kracht van purposeful play"

"Wij geloven in de kracht van purposeful play"

06-09-2022

Vijf jaar geleden bracht Tover de eerste Tovertafel op de markt, een zorginnovatie voor mensen met cognitieve uitdagingen, zoals dementie. De Tovertafel bestaat uit interactieve, geprojecteerde spellen en is het resultaat van het promotie onderzoek van Hester Le Riche, CEO van Tover. Inmiddels is de Tovertafel geïnstalleerd in meer dan 6.000 zorginstellingen wereldwijd en onderdeel geworden van de dagelijkse activiteiten. Nog steeds is onderzoek een van de belangrijkste pijlers van Tover. De strijd voor inclusieve zorg en inclusief onderwijs voeren ze samen met spelers, zorgprofessionals, leerkrachten, wetenschappers en andere deskundigen. 

We gaan in gesprek met oprichter en CEO Hester Le Riche en medeoprichter en CPO Mathijs Konings. Hester was tijdens haar opleiding al zeer geïnteresseerd in projecten die mensen gezonder of actiever maakten. Een professor vertelde haar dat er voor mensen met dementie momenteel weinig in de markt was, dat hen activeerde om iets te doen. Dat kwam duidelijk naar voren uit onderzoek: mensen met dementie hebben iets nodig dat hen activeert, want zij missen de drang om iets vanuit zichzelf te doen. Deze uitdaging paste bij Hesters drive en toen werd het idee geboren om hiervoor een spel te ontwerpen.

Ontstaan van Tovertafel
Hester: “Dat ging natuurlijk niet zonder slag of stoot. Ik zocht contact met een bureau dat hier veel ervaring in had en leerde Mathijs en zijn team kennen. Vanuit onderzoeken en vele gesprekken met wetenschappers en zorgprofessionals, tezamen met de kennis van spelontwerp, hebben we een prototype gemaakt. Toen zijn we bij zorghuizen langsgegaan om ons spel te testen. We zetten het spel aan en keken wat er gebeurde. Dat is het mooie aan spellen. Soms duurde het lang, soms was er meteen een reactie; er gebeurt altijd iets onverwachts. We vonden het vooral spannend om te zien hoe mensen reageerden.”

Mathijs: “Voordat we Hester ontmoetten, waren we een creatief bureau dat veel games en interactieve installaties maakten voor verschillende opdrachtgevers. We zijn dus heel bekend met spellen ontwerpen, alleen deze doelgroep was compleet nieuw voor ons. Het paste heel goed bij onze innerlijke drive om iets te betekenen voor de wereld. Ons doel is altijd mensen verleiden om te spelen en in de kracht van het spel de creativiteit bij de spelers te ontlokken. Bovenal willen we dat spelers een leuke tijd hebben met elkaar. We stimuleren verbinding zoeken.”

Hester vervolgt: “Spelen heeft vele effecten en Tover is het bewijs dat je spel kunt inzetten met een serieuze doelstelling. Zo zijn er veel mensen die te maken hebben met een cognitieve uitdaging. We hebben onze spellen ingericht en aangepast op drie doelgroepen: ouderen met dementie, volwassenen met een of meervoudige verstandelijke beperking en kinderen. Waarbij we bij kinderen breder kijken dan één uitdaging, denk aan kinderen met autismespectrum, (meervoudige) verstandelijke beperkingen, maar ook andere cognitieve uitdagingen.

Hoe weet je nu welk spel in de smaak valt? 
Hester: “We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar waar de grootste barrière ligt bij die mensen om een prettige dag te hebben in combinatie met spelprincipes. Dát werd onze ontwerpuitdaging.”

Mathijs vult aan: “We startten met een zelf ontwikkeld prototype met zes verschillende spelontwerpen. Hieraan ging veel onderzoek vooraf: hoe snel mag iets bewegen, hoe moet het reageren, hoe groot is iets, hoe ziet het eruit? Maar ook de kleuren, het licht en wat op welk moment in beeld komt, heeft invloed op hoe mensen het spel ervaren en wat het spel met mensen doet. Dat moesten we stuk voor stuk testen. Inmiddels hebben we meer dan 100 spellen.

Uit al die experimenten bleek wel dat abstracte vormen weinig tot niks aan reactie opriepen. Het spel met een duidelijk herkenbaar object zoals een strandbal daarentegen, was meteen een hit. Iedereen gaat instinctief tegen een bal ‘slaan’ als ie een bal ziet. Zo creëer je meteen reactie en verbinding. Er werd gelachen, gepraat en gedaan aan de Tovertafel. Dit was een spelontwerp dat de apathie doorbrak waar mensen in vastzaten. Dat kun je vooraf niet bedenken. Pas door te testen, zien we wat goed werkt en zo hebben we zes spellen tot in detail uitgewerkt.” 

Inclusiviteit is een belangrijk thema binnen Tover en de Tovertafel
Hester: “We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan de Tovertafel, onafhankelijk van welke uitdaging je hebt. We maken het spel bijvoorbeeld voor mensen met een meervoudige verstandelijke beperking tot mensen met een matige verstandelijke beperking. Sommige spelers willen dus nog wel uitgedaagd worden en ergens van leren en anderen kunnen dat niet.

Er zijn dus spellen voor verschillende niveaus en je kan moeilijkheidsgraden kiezen per spel, maar daar draait het voor ons niet om. Het spel is namelijk niet gericht op wie iets goed kan, maar op samenspel en interactie met elkaar. We horen ook vaak dat het juist zo fijn is dat broertjes en zusjes ook kunnen meespelen. Ongeacht welke cognitieve uitdaging je hebt, biedt het platform een leuke ervaring. Met het spel op de Tovertafel brengen we mensen bij elkaar, iets dat voor onze doelgroepen vaak een drempel is. Uiteindelijk wil iedereen zichzelf kunnen zijn en niet bijzonder gevonden worden.”

Groots effect
Mathijs: “Als de Tovertafel in gebruik is, genieten de spelers op dat moment van het spelen met elkaar. Welke reacties er komen, weten we niet vooraf. Dát er reacties zullen zijn, weten we wel. Zorgpersoneel en familie zien al tijdens het spelen duidelijk verschil, horen we uit onze evaluaties Soms al na één keer. Bijvoorbeeld een dame die al een half jaar niet had gelachen, had de grootste lol aan tafel. Een heer die niet kon bewegen en niet praatte, zei tijdens het spel: ‘Dit is een Tovertafel.’ Zo is de naam ‘Tovertafel’ ontstaan, vanuit de gebruikers zelf.” 

Toekomst: meer spel 
Hester: “In de Verenigde Staten zie ik in het onderwijssysteem dat spellen al meer zijn opgenomen in de infrastructuur. Spelend leren staat in hun visie. In Nederland hebben we mensen nodig met de juiste ervaring en achtergrond die het onderwijs op deze manier een boost kunnen geven. En natuurlijk hebben we de tools nodig om spel ook op te kunnen nemen in het onderwijs. Tover wil daar graag een bijdrage aan leveren. We leveren inmiddels wereldwijd en zien nog genoeg kansen om te groeien. Onderzoek blijft doorgaan en de toepassing van onze Tovertafels wordt steeds uitgebreider. Zo werden we ooit benaderd door een epilepsiecentrum met de vraag of onze Tovertafels ook een aanval kunnen triggeren, puur voor onderzoek. Dit bleek gelukkig niet zo te zijn Deze vragen zijn uiteraard interessant om op te pakken.”

Internationale groei met Karmijn
Hester vervolgt: “We zetten sinds dit jaar ook vol in op internationale groei. Vanuit deze behoefte hebben we besloten om een investeerder aan te trekken die onze ambities helpt waarmaken. We kenden Karmijn al jaren en uit onze gesprekken kwam de passie voor het sociaal ondernemen overeen, steeds wel met een doel en voor een reden. Onze samenwerking verloopt prima; ze vragen ons wat wij nodig hebben en dat is fijn. We hebben zeven jaar lang alles zelf gedaan en een solide strategische en organisatorische basis opgebouwd. Zij hebben veel expertise in groei en internationalisering, waar we dankbaar gebruik van maken.”

Mathijs: “Onze intrinsieke motivatie is bij alle Tover-medewerkers dat we iets willen betekenen voor de wereld. Dat zoeken we ook in onze partners, van investeerder tot distributeur. Dat zie je bij bijna geen enkele organisatie terug. In de wereld van externe financiering zagen we weinig partijen die een maatschappelijke missie hebben, we herkenden dat wel bij Karmijn. Ze begrijpen onze missie en doelstellingen en ze dagen ons tegelijkertijd uit in het commercieel denken. Zo gaan de sociale en commerciële doelstellingen bij ons hand in hand. Ze helpen ons letterlijk groeien zonder onze sociale doelstellingen los te laten.”

Diversiteit binnen Tover
Hester: “Hoewel ons executive team qua gender niet heel divers is, zijn onze leiderschapsstijlen dat zeer zeker. We bestaan uit een gemêleerde groep mensen uit verschillende landen en culturen. Heel bewust nemen we in ons internationale team mensen uit verschillende landen aan, zodat we niet uit een compleet Nederlands team bestaan. Laatst waren we een weekend weg met z’n allen en het hoogtepunt was toch wel dat ik zag dat de hele groep elkaars meningen omarmt. We doen dit voor dezelfde missie en dan kan ik alleen maar trots zijn op deze ratatouille aan mensen!”
 

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.